Tisk
Z AKTUÁLNÍHO VYDÁNÍ: <small>Podlaha snadno a rychle</small>

Z AKTUÁLNÍHO VYDÁNÍ: Podlaha snadno a rychle

Redakce | Pátek, 27. červen 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Moderní a praxí ověřené řešení pro podlahové konstrukce dřevostaveb nabízejí tzv. suché podlahové systémy. Na trh je v současnosti dodává několik renomovaných výrobců. Nejčastěji se používají různé druhy sádrovláknitých a sádrokartonových desek, které při správné skladbě celé podlahové konstrukce zaručují tepelnou pohodu, akustický komfort, protipožární ochranu i jednoduchou údržbu.

02Suchá výstavba je jakožto jeden z možných způsobů moderního stavění využívána stále častěji. A to hlavně proto, že prakticky eliminuje vliv vody a vlhkosti na stavbu v průběhu realizace. Obzvláště u dřevostaveb je velmi důležité, aby podíl vody vnesený do jejích konstrukcí byl co nejmenší. Případné vlhkostní poruchy se totiž po dokončení a zaklopení dřevěných konstrukcí jen velmi složitě opravují. Dalším silným argumentem pro používání velkoplošných desek na sádrové bázi je výrazné zkrácení doby nutné k výstavbě. Od konce 19. století, kdy se desky se sádrovým jádrem poprvé objevily v USA, jsou pak vyhledávány z důvodu spolehlivé protipožární ochrany.

Pro použití d03esek na sádrové bázi v podlahách dřevostaveb jsou rozhodující vlastnosti, které jiné soudobé deskové materiály nemají. Patří mezi ně jak nízký faktor difuzního odporu, což znamená, že deska pomáhá odvádět z dřevěných konstrukcí zbytkovou vlhkost, tak i optimální hodnoty zvukové izolace nejen podlah, ale také stěn a stropů. Například u dřevostaveb s lehkými trámovými stropy lze s podlahovými systémy ze sádrovláknitých a konstrukčních sádrokartonových desek splnit normové požadavky na kročejovou a vzduchovou neprůzvučnost.

01„Abychom ovšem dosáhli maximálně funkčního podlahového systému, je klíčovým faktorem zvolení správné skladby. Zapomenout nesmíme ani na dodržení všech technologických postupů dle pokynů výrobce," říká na úvod Ludmila Mikolášová, která je specialistkou na systémy suché výstavby Rigips. Suché podlahové systémy jsou vzorovým představitelem dnešního stavebnictví, které vyžaduje technicky dokonalé a ekonomicky efektivní způsoby stavění. Díky absenci mokrých procesů při realizaci nabízejí rychlé, čisté a snadné řešení.

Trendem je zvýšená vlhkostní odolnost

Do dřevost04aveb se ovšem hodí nejen z těchto důvodu. Další jejich výhodou je nízká hmotnost, kterou ocení zvláště majitelé dřevostaveb s trámovou konstrukcí. Zároveň však suché podlahy snesou vysoké bodové zatížení, s jednotlivými deskami se lehce manipuluje a rychle pracuje. Prakticky okamžitě se po nich dá chodit a tím pádem pokračovat v pokládce finální podlahové krytiny. Sádrovláknité a sádrokartonové desky jsou optimálním podkladem pro všechny materiály, ať už se jedná o podlahu dřevěnou, korkovou, laminátovou, kamennou či keramickou.

„Novinkou 05letošního roku jsou systémy suchých podlah s pevnými konstrukčními sádrokartonovými deskami, které jsou již z výroby impregnované. Proto je lze použít i do prostor se zvýšenou vzdušnou vlhkostí. Splňují samozřejmě i požadavky na hygienickou nezávadnost a nehořlavost," doplňuje Ludmila Mikolášová. Častou variantou v moderních dřevostavbách je také podlahové topení, které lze kombinovat i se suchými podlahami. Jenom je třeba si dát pozor na to, aby byl topný systém přímo výrobcem určen pro tento způsob použití.

Srovnání desek na bázi sádry

00Zatímco využití sádrovláknitých a sádrokartonových desek je velmi podobné, vlastnostmi se přece jen liší. Přidáním celulózových vláken do sádrové směsi vznikají desky, které mají vyšší objemovou hmotnost. Konkrétně je to 1 100 až 1 250 kg/m3, sádrokarton má podle typu desky objemovou hmotnost 640 až 1 000 kg/m3. Z toho vyplývají rozdílné parametry v hodnotách protipožárních a akustických vlastností obou typů desek. Sádrovláknité desky jsou kromě toho také o něco tvrdší, pevnější a odolnější vůči proražení, stejně jako novinka letošního roku, konstrukční sádrokartonová deska.

 Připravil Tomáš Svoboda

Celý článek najdete v novém vydání časopisu Dřevo&Stavby 3/2014, který si můžete koupit v našem e-shopu, v síti prodejen Geco Tabák, HDS-Relay, na čerpacích stanicích Agip, OMV a dalších a u všech dobrých prodejců tisku.

Pokud se Vám časopis líbí, objednejte si předplatné a ušetříte!

 

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop